Suunnittelu

Ohjeita kuumasinkittävien rakenteiden suunnittelluun

Käytä puhdasta materiaalia. Teräs, jossa ei ole lakkaa eikä maalia ja josta hitsausslagi on poistettu, on täysin valmista kuumasinkittäväksi. Sitä ei tarvitse hiota tai hiekkapuhaltaa. Monesti pintakäsittelylaskussa hiekkapuhallus on suurempi menoerä kuin itse kuumasinkitys. Ja suoraan sanoen hiekkapuhallus on aika kallista.

Puhdista materiaali ennen hitsausta. Jos sinun on kuitenkin edullisinta käyttää rakenteessasi esimerkiksi lakattua putkea niin hiekkapuhalla se ennen hitsausta. Näin säästät reilusti hiekkapuhallusaikaa. Monet kaiteet rakennetaan usein lakatusta putkesta ja ennen kuumasinkitystä ne hiekkapuhalletaan. Monimutkaisia kaidejärjestelmiä joudutaan kääntelemään useita kertoja puhdistuksen aikana mikä hidastaa tuotteesi valmistumista. Jos materiaali olisi hiekkapuhallettu putkena, olisi tämä nopeuttanut puhdistusta ainakin nelinkertaisesti.

Myös liitosmenetelmissä on mahdollisuuksia. Siistillä ympärihitsauksella voidaan välttää happopesäkkeet, mikä puolestaan estää ruostevalumien syntymisen hitseihin. Kun korjaushitsauksia eikä loppusiivoamista tarvita, putoaa kuumasinkityksen kilohinta. Toisaalta taas tekemällä hitsaussaumaviisteet (esim. V- tai puoli-V- railot) voidaan vähentää samalla myös hitsien lukumäärää ja vähentää kallista hitsausaikaa. Pulttiliitostakaan ei ole syytä unohtaa, sillä monesti suuremmissa rakenteissa pulttaaminen on huomattavasti siistimpi halvempi liitostapa kuin hitsaus. Kuumasinkitys- ja kuljetuskustannuksissa pienempi rakenne on tietysti edullisempi kuin suuri.

Valumakanavissa ja tuuletusaukkoja tehdessä ole tarkkana. Kun sijoitat valumakanavat ja tuuletusaukot mahdollisimman kulmiinvähennät kuumasinkityltä rakenteelta turhia kiloja. Monesti kannattaa tehdä rei’itykset polttamalla rakenteen sisään kuin porata ulkopinnalle. Näin saadaan siistimpi pinta ja kustannuksia alas: onhan polttaminen poraamista huomattavasti halvempaa. Eikä tietenkään ole syytä unohtaa hiomakoneella tai prässäämällä tehtyjä siistejä kulmakoloja.

Puhu asiasta myös suunnittelijasi ja alihankkijasi kanssa.Järkevä pintakäsittelyn suunnittelu maksaa nopeasti itsensä takaisin. Myös toimitusajat lyhenevät, sillä hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Ota yhteys niin jutellaan lisää.

Käytännön esimerkkejä

Katso tästä mallia rakenteesi suunnitteluun:

Hitsaukset ja erimateriaalit
Reikienpaikkoja
Valuma -ja tuuletusreikien koko taulukko
3d
Teräksen valinta

Rakennusohjeita

Ohjeet ovat pdf -dokumentteja, jotka voi tulostaa paperille siisteiksi vihkoiksi:

© 2024 Helon Kuumasinkitys OY